Wat is yoga?

Yoga is een levende wetenschap die gedurende duizenden jaren is ontwikkeld en deze ontwikkeling gaat nog steeds door, in overeenstemming met de behoeften van de mens.

De yogahoudingen (asana’s) werken in op alle lichaamsdelen, ze versterken de spieren en gewrichten en maken de ruggegraat en het gehele beenderstelsel veerkrachtig. Ook werken ze in op de inwendige organen, de klieren en het zenuwstelsel en maken fysieke en mentale spanningen vrij. De yogaademhalingsoefeningen (pranayama) voorzien het lichaam van nieuwe levenskracht en helpen de geest onder controle te krijgen. Je voelt je daardoor rustiger en verkwikt, terwijl de krachten van het positief denken alsmede de beoefening van meditatie de innerlijke helderheid doen toenemen en zowel het concentratievermogen als andere geestelijke vermogens helpen ontwikkelen.

Ervaar het zelf

Om te weten wat yoga inhoudt moet je het zelf ervaren, en in het begin lijkt het niet veel meer dan een reeks vreemde lichaamshoudingen die het lichaam lenig maken, maar na een tijdje wordt een ieder die doorgaat met regelmatig oefenen zich bewust van de subtiele veranderingen in de wijze waarop hij/zij het leven tegemoet treedt. Door regelmatig te ontspannen, de lichaamsfuncties met elkaar in harmonie te brengen en de geest te verstillen ontdek je een staat van innerlijke vrede, je ware natuur. Deze zelfrealisatie is datgene waarnaar we allen zoeken, en dat is de essentie van yoga.

Er bestaan diverse vormen van yoga en alle vormen leiden uiteindelijk tot hetzelfde doel. Het is mede daarom van belang dat je je verdiept in deze materie zodat je gaat begrijpen wat dit doel inhoudt. Zo wordt er gewerkt van actieve inspanning naar diepe ontspanning, om vanuit deze ontspanning jezelf te verbinden met je diepere zelf.