De dagelijkse lessen

Het uitgangspunt van de dagelijkse lessen is het fysieke lichaam. Dit lichamelijke uitgangspunt van de yoga is geschikt voor iedereen, en ongeacht de conditie waarin het lichaam verkeert, kun je direct beginnen met de oefeningen. Door geregeld aan deze lichaamsoefeningen te werken ontstaat er een beter bewustzijn van jezelf. De versterkende, zuiverende en vitaliserende lichaamshoudingen hebben ook tot doel om hogere bewustzijnsniveau’s te ontwikkelen. Yoga richt zich op fysieke, emotionele en uiteindelijk op geestelijke bewustwording. Concentratie, verstilling, ruimte in het lichaam, kracht en ontspanning, zelfonderzoek en bewustwording zijn enkele kernbegrippen waar tijdens de lessen aan wordt gewerkt. De lessen worden altijd afgesloten met liggende ontspanningsoefeningen. Er wordt onderscheid gemaakt tussen beginners en gevorderden, zie het lesschema hieronder. Hou hiermee ook rekening als je geïnteresseerd bent in een proefles.

Met dagelijks drie lessen asana’s (lichaamshoudingen) leggen we een basis voor verdere ontwikkelingen op het gebied van de yoga. Volgens de yogatraditie kunnen we het pad globaal onderverdelen in acht stappen, waarvan de derde en de vierde stap, respectievelijk asana’s en pranayama (ademhalingstechnieken), de basis vormen van de lessen die worden gegeven.

 

Lestijden

maandag 8.00 – 9.00 Pranayama les
  9.00 – 10.15 Algemene les
  17.00 – 18.15 Algemene les
  18.15 – 20.00 Algemene les
  20.15 – 21.30 Mannen les
 
dinsdag 9.00 – 10.15 Algemene les
  17.00 – 18.30 Gevorderde les
  18.45 – 20.45 Docentenopleiding
 
woensdag 9.00 – 10.15  Algemene les
  17.00 – 18.15 Algemene les
  18.15 – 20.00 Algemene les
 
donderdag 8.00 – 9.00 Pranayama les
  9.00 – 10.15 Algemene les
  16.30 – 28.00 Yoga diagnose
  18.15 – 20.00 Oefenles yoga docentenopleiding (gratis)
 
vrijdag 9.00 – 10.15 Algemene les
  17.00 – 18.30 Gevorderde les
  18.45 – 20.45 Docentenopleiding

Amsterdam Yoga Centre is tijdens schoolvakanties gesloten.

Tarieven

Leskaarten:
10 lessen van 1:15 uur + 1 les gratis: €100
10 lessen van 1:45 uur + 1 les gratis: €120
Losse lessen:
1:15 uur – €10
1:45 uur – €12
Overig:
eenmalige proefles – €7

Door de aanschaf van een 10-rittenkaart wordt je lid van het Amsterdam Yoga Centre en ontvang je nog eens 10% korting als je aan een cursus of workshop wil deelnemen.

Lessen kunnen contant worden afgerekend na de les.

Proefles

Als je een proefles wilt volgen dan ben je altijd van harte welkom op een van de genoemde lestijden, behalve de gevorderden- en lerarenlessen. Neem makkelijk zittende kleding (sportkleding) mee, waarin je niet gehindert wordt in je beweging en ademhaling. Niet eten voor aanvang van de lessen, minsten 2 uur voor aanvang van de les geen zware maaltijden nuttigen, voedsel in de maag belemmert de beweging en de concentratie. Verder hoef je geen matje e.d. mee te nemen wij voorzien iedereen hiervan. Email contact is helaas niet mogelijk. Je kan altijd zonder te reserveren langs komen voor een proefles.

Asana's

De asana’s worden onderverdeeld in verschillende groepen, te weten staande-, zittende-, en liggende houdingen, voor- en achteroverbuigingen, draaiingen, omgekeerde houdingen en balanceeroefeningen.

Vanuit de lichaamshoudingen (asana’s) wordt het lichaam geleidelijk aan voorbereid op de volgende stap, de ademhalingsoefeningen (pranayama). Deze reguleren de ademhalingsbewegingen waardoor een betere en volledige ademhaling wordt bereikt. Hierdoor wordt de geest helder en kalm, en kun je je beter concentreren. Je zult ook merken dat het beoefenen van yoga invloed heeft op het beleven van emoties; angsten, spanningen en stemmingswisselingen worden minder en beter hanteerbaar.

Pranayama

De stap naar pranayama kan genomen worden als het lichaam is voorbereid door de asana’s. De ademhalingstechnieken van de pranayama zijn gericht op het verstillen van de steeds in werking zijnde geest. Er mogen tijdens de beoefening van de pranayama geen fysieke belemmeringen zijn en er wordt gewerkt naar een volkomen verstild lichaam waarin voor langere tijd gewerkt wordt aan de strekking van de wervelkolom, het onbewegelijk maken van het lichaam en van daaruit ademhalingsoefeningen die de ademhaling reguleren. Dit zijn de voorwaarden om te werken aan verdere verstilling, een dergelijk proces vereist toewijding en doorzettingsvermogen, de subtiele waarnemingen tijdens de pranayama geven informatie over de werking van het zenuwstelsel, de ademhaling en concentratie op één punt.